11 Nisan 2014 Cuma

Uyutmayan Masallar ~ Masalların Asıl Versiyonları

İşte bir kaç eski versiyon masal... Okuyunca "Hadi be! Bunlar çocukları uyutmak için mi uyandırmak için mi?!" dedim vallahi. :D

Pamuk Prenses

Zalim kraliçenin kendinden güzel olması sebebiyle peşine avcı taktığı… Grimm Kardeşlerin orijinal masallarında yani orijinal pamuk prenseste, kraliçe aslında prensesin gerçek annesi. Avcıyı pamuk prensesin peşine akciğerlerini ve karaciğerini söküp getirmesi için tutuyor çünkü akşam yemeğinde onları yiyecek ve aslında prenses o sırada derin bir uykuda değil aslında gerçekten zehirlenmiş bir şekilde bulunuyor. Avcı zehirli elmayı onun boğazından çıkarıyor fakat prenses uyanmıyor. Daha sonra prens ormanda dolaşırken, pamuk prenses onun atından yediği tekme ile uyanıyor, öpücük falan değil yani. Annesi daha sonra onun düğününde gözüküyor ama ateşle kaynayan demir ayakkabı giyip sonsuza kadar dans etmek de onun cezası oluyor.


Sindrella

Sindrella’nın hikayesi çok daha eskilere dayanıyor. Bu masalın çeşitli versiyonları bulunmakta. Perrault’un versiyonunda kötü kardeşleri kendisi evlendikten sonra yine kraliyetten birileri ile evleniyor fakat Grimm Kardeşlerin versiyonunda kardeşler ayakkabıya girebilmek için ayak parmaklarını kesiyorlar biri ise topuğunu kesiyor. Ayakkabıların kan dolduğunu gören bir güvercin prense haber veriyor ve prens güvercine onların gözlerini oymasını söylüyor. İki kötü kız kardeşin gözleri güvercin tarafından oyulup çıkarılıyor.
Kırmızı Başlıklı Kız

Kurt gelir avcı kurtarır. Malesef avcı sonradan eklenmiş bir detay. 1697′deki versiyonunda kırmızı başlıklı kız, ninesinin kılığına girmiş kurdun yanına giysilerini şömineye atıp soyunup yatar ve kurt tarafından parçalanıp yenilir, yenmeden önce, kurt tarafından pişirilip önüne koyan ninesinin etini yer ve ondan sonra yenilir.
Uyuyan Güzel

Eline diken batan uyuyan güzel, babasının onun ölümüne dayanamaması üzerine mülklerindeki yataklardan birine yatırılıp bekletilir. Kral ormanlıkta avlanırken onu bulur ve uyandıramaz, tecavüz eder. Uyuyan güzel hamile kalır ve iki çocuk sahibi olur. Bebeklerinden birinin parmaktaki zehri emmesi ile uyanır. Kral ise bu olayın ardından onunla beraber olabilmek için karısını ateşte yakar.
Hansel ve Gretel

Üvey anneleri tarafından ormana bırakılan iki küçük çocuk cadının evini bulurlar ve cadı onları besler sonra kaçarlar falan. Eski bir versiyonunda ise gerçek anneleri tarafından ormana bırakılırlar ve cadı aslında şeytandır. Şeytan onları testere ile kesmek istemektedir, onları karısına gösterir. Çocuklar kadının boğazını yarıp ve şeytanın tüm parasını alıp kaçarlar. Bu hikayenin aslında ortaçağdaki kıtlığa gönderme olduğu düşünülüyor, o zaman aileler çocuklarını, yedirecek birşey olmadığı için ıssız yerlere bırakırlarmış.
Rapunzel

Orijinal versiyonunda Rapunzel bir prensi sık sık içeri alıyor ve hamile kalıyor. Daha sonra giysileri üzerine olmaz oluyor, cadı sihirli saçlarını kesip onu sihirle uzaklara gönderiyor. Rapunzel dilenci olarak yaşamını sürdürüyor, beş parasız ve iki çocuk ile birlikte. Bu süre zarfında cadı, prensi büyülüyor ve camdan aşağı atıyor. Çalılıklar düşüşü yumuşatsa da gözlerini yerinden çıkarıyorlar.
Küçük Deniz Kızı

Disney sayesinde şirinliklerini bildiğimiz bir tane masal daha. Kız prense aşık olur ve onunla birlikte olmak için sesini feda edip karşılığında iki tane bacak kazanır, sonra mutlu olurlar falan. Orijinalinde, deniz kızı prense aşık olur ve yine sesini satıp bacak alır fakat esas madde, bacakları her adım atışında kocaman bir bıçağın üzerine basmış gibi acı verir. Prensin yanına gidip dans eder, prens onu alkışlar ama başka bir kadınla evlenir. Daha sonra deniz kızı ölür ve su köpüğüne dönüşür.
Kurbağa Prens

Bir öpücük ve şipşak! Prens kapınızda. Grimm Kardeşlerin versiyonunda ise kurbağa prensi görür ve onu kandırmak için evine kadar izler. Sürekli yanında dolaşır ve en sonunda yastığında yanına yaklaştığında prenses onu alıp duvara fırlatır, ordan bir prens çıkagelir. Bir önceki versiyonunda ise prenses, kurbağanın kafasını kesmiştir.
Pinokyo

Kendine tahtadan bir çocuk yapan Gepetto, Pinokyo’nun istediği gibi akıllı ve uslu bir çocuk olmasını dilemektedir. Pinokyo da bu niyettedir fakat yaramazlıkları bırakamaz. Sürekli burnu uzar durur. Bildiğimiz masalın sonunda Pinokyo bir yolculuktan sonra gerçek bir çocuğa dönüşür. Orijinalinde ise Pinokyo idam edilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder